Koken voor, door en mét bewoners

 

Koken voor, door en mét bewoners

Goed eten en drinken is belangrijk voor het welbevinden van onze bewoners. In het Anker koken we inmiddels zeven dagen per week zelf in onze huiskamers!

Net als vroeger eten we tussen de middag warm. In een huiselijke sfeer beginnen we samen met een medewerker of vrijwilliger aan de voorbereiding van de maaltijd. Diverse bewoners helpen een handje mee; ze doppen de boontjes of schillen aardappels. Ondertussen komen er gesprekken los over vroeger, ‘mijn moeder maakte altijd…….’

Inmiddels staat het eten op en vult de huiskamer zich met heerlijke geuren. Zo worden de zintuigen geprikkeld! De tafel wordt mooi gedekt met hulp van een (aantal) bewoners.

Zodra het eten op tafel staat en iedereen zijn plaats heeft ingenomen, beginnen we de maaltijd met gebed, net als thuis. We genieten van de maaltijd en maken ondertussen een praatje met elkaar. Als toetje hebben we vandaag vers gekookte rijstepap! ‘Dat aten we ook altijd op zondag’, merkt een bewoner op. We beëindigen de maaltijd met Bijbellezen en gebed, zoals we gewend zijn.

Terwijl de afwasmachine wordt ingeruimd en het gasstel schoongemaakt, zoeken onze bewoners een makkelijke stoel op en gaan de beentjes even omhoog!